in

Waarom mobiliteit belangrijk is en hoe het moet worden behandeld

Why Mobility Is Important and How to Treat It
Photo de Andrea Piacquadio provenant de Pexels

Waarom mobiliteit belangrijk is en hoe het moet worden behandeld

Mobiliteit is een belangrijk onderdeel van het dagelijks functioneren. Het geeft ons autonomie. Het stelt ons in staat dingen te doen die we als vanzelfsprekend beschouwen: door een kamer lopen om iets te halen, de badkamer gebruiken, naar de keuken gaan om te koken, naar de winkel gaan, sporten, naar het werk gaan en met anderen omgaan. Zonder mobiliteit zouden we moeite hebben om al deze dingen te doen.

Het verlies van mobiliteit kan psychologische, sociale en fysieke gevolgen hebben. Het behouden van een goede gezondheid op deze gebieden is belangrijk voor een gezond leven.

Een groot probleem dat optreedt bij verlies van mobiliteit is vallen. De gevolgen van vallen zijn onder meer gebroken botten en kneuzingen. Deze blessures leiden vaak tot nog minder mobiliteit en de angst om weer te vallen, wat ook kan leiden tot inactiviteit en extra gezondheidsproblemen.

Iets dat kan worden gedaan om mensen met mobiliteitsproblemen te helpen, is het identificeren van mensen die waarschijnlijk hun mobiliteit zullen verliezen. Dit maakt vroege preventie en behandeling mogelijk.

Enkele van de tekenen dat een persoon in de toekomst mogelijk mobiliteitsproblemen heeft, zijn oudere leeftijd, diabetes, artritis, evenwichtsproblemen, obesitas, lage fysieke activiteit en spierzwakte. Andere tekenen die minder vaak voorkomen of geen hoge correlatie hebben, zijn depressie, geheugenproblemen, recente ziekenhuisopname, roken, alcoholgebruik en gevoelens van hulpeloosheid.

Naast deze signalen zijn er eenvoudige tests die kunnen worden gedaan om mobiliteit te evalueren. Er is de Get-UP and Go-test, die eenvoudigweg een persoon beoordeelt door hem te vragen in een stoel te gaan zitten, op te staan ​​vanuit de stoel, 3 meter te lopen, om te draaien, terug te lopen naar de stoel en te gaan zitten. . Een andere manier om mobiliteit te testen, is door te kijken hoe snel mensen lopen; ze zouden sneller moeten kunnen lopen dan een meter per seconde.

Als ze kunnen lopen met een snelheid van een meter per seconde of sneller, hebben ze geen mobiliteitsproblemen. Als ze moeite hebben om dit tempo aan te houden, kan er een loopprobleem zijn, waardoor het individu het risico loopt te vallen.

Als sommige van deze symptomen aanwezig zijn, kan het nuttig zijn om de persoon naar een fysiotherapeut te laten gaan om de spieren te versterken en de balans te verbeteren, of om samen met een ergotherapeut de uitvoering van alledaagse taken te verbeteren. Het kan ook nuttig zijn om patiënten voor te lichten over het belang van mobiliteit voor het behouden van de kwaliteit van leven.

Een andere optie is het leveren van mobiliteitshulpmiddelen zoals wandelstokken, rollators, rollators, krukken en rolstoelen. Het hebben van een of meer van deze apparaten kan een persoon helpen met zijn evenwicht en de angst om te vallen te overwinnen.

Het gebruik van een mobiliteitshulpmiddel kan de fysieke activiteit vergroten, helpen bij het uitvoeren van dagelijkse taken en de sociale interactie in stand houden – allemaal onderdeel van een gezond leven.

Het bronmateriaal dat voor deze blogpost is gebruikt en aanvullende lectuur over dit onderwerp:

Twee vragen kunnen mobiliteitsproblemen bij senioren aan het licht brengen

Ouderenzorg thuis: mobiliteitsproblemen

Mobiliteit bij ouderen bevorderen