in

De vier aspecten van fitness

The Four Aspects of Fitness
Photo de Andrea Piacquadio provenant de Pexels

De vier aspecten van fitness

Gezondheid en fitness


Fitness en gezondheid is niet slechts één ding. U moet het in categorieën onderverdelen, omdat fitness en gezondheid het geheel van verschillende componenten is.

Wanneer deze componenten gecombineerd worden, is de kans groter dat u gezond bent en een goed afgerond leven leidt.

De vier componenten van fitness zijn cardiorespiratoire capaciteit, spiercapaciteit, flexibiliteit en lichaamssamenstelling.

Cardiorespiratoire capaciteit


Is het vermogen van het lichaam of specifiek het hart- en longsysteem om zuurstof (O2) aan de skeletspieren af ​​te geven en kooldioxide (CO2) uit de skeletspieren te verwijderen tijdens langdurige activiteit of inspanning.

Een voorbeeld hiervan is het langdurig kunnen lopen of rennen.

Spiercapaciteit


Is opgesplitst in drie delen. Spieruithoudingsvermogen, spierkracht en spierkracht.

Uithoudingsvermogen van een spier

Het vermogen van een spier of spiergroep om gedurende een langere periode continu samen te trekken. Een voorbeeld hiervan is hardlopen, langlaufen en fietsen.
Spierkracht: het vermogen van een spier of een spiergroep om in één enkele inspanning maximale kracht op een voorwerp uit te oefenen.

Een voorbeeld hiervan is gewichtheffen bij het optillen van het maximaal mogelijke gewicht voor één herhaling. Dit kan worden aangetoond met de oefeningsliften van bankdrukken, curls, squats, enzovoort.
Spierkracht: het vermogen van een spier of spiergroep om zo snel mogelijk zoveel mogelijk kracht te genereren. Voorbeelden hiervan zijn een klap uitdelen in het boksen en een honkbal zwaaien.

Flexibiliteit


Is het bewegingsbereik of de beweging van een gewricht of groep van gewrichten. Een voorbeeld hiervan is het vermogen van een turnster om de split te doen.

Lichaamssamenstelling


Is het aandeel van vetvrije massa tot vetmassa in het lichaam. Een voorbeeld van vetvrije massa zijn spieren, botten, bloed en organen. Vetmassa is wat zich onder de huid bevindt en wat de organen omringt.

Deze vier aspecten van fitheid en gezondheid kunnen de kwaliteit van leven verbeteren. Omdat ze zo belangrijk zijn, zal ik in de volgende blogposts die ik schrijf, dieper ingaan op deze vier onderwerpen.

Auteur: Dallan Manscill is een fervent buitenmens die graag ultramarathons loopt en andere uithoudingsgerelateerde activiteiten doet. Zijn blog is te vinden op Ultramarathon en Trail Running