in

Acne – Wat weten we ervan?

Acne – Wat weten we ervan?

Het is duidelijk dat acne een huidziekte is die veel mensen tegenkomen. Als we het over acne hebben, begrijpen we het eigenlijk in termen van verstopte poriën, puistjes, diepere knobbeltjes. Het is interessant dat acne niet beperkt is tot een leeftijdsgroep. Zelfs volwassenen in de veertig kunnen het krijgen. Acne doet ons het vitale belang van kennis beseffen – hoe we op de juiste manier voor onze huid kunnen zorgen, hygiënekwesties enz. Veel psychologisch onderzoek toont aan dat acne, hoewel het geen levensbedreigende aandoening is, verontrustend en ontsierend kan zijn. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om het noodzakelijke te maken om zijn huid tegen de ernstige gevolgen te beschermen. Jonge mensen moeten begrijpen dat acne kan leiden tot ernstige en blijvende littekens.

Tot op heden kennen we verschillende soorten acne. Het belang van acne als huidziekte wordt benadrukt door het grote aantal woorden dat wordt gebruikt om het te beschrijven. De woorden die worden gebruikt om de laesies van acne te beschrijven, zijn comedo (meervoud comedonen), papule, puist, knobbel en cyste. Laesie is een fysieke verandering in lichaamsweefsel veroorzaakt door ziekte of letsel. Een laesie kan extern zijn (bijv. Acne, huidkanker, psoriatische plaque, snee in een mes) of intern (bijv. Longkanker, atherosclerose in een bloedvat, levercirrose). Acne laesies variëren in ernst van comedonen (mee-eters en whiteheads) tot knobbeltjes en cysten. Een comedo is een talgfollikel verstopt met talg, dode cellen van binnenuit de talgfollikel, kleine haartjes en soms bacteriën. Wanneer een comedo open is, wordt dit gewoonlijk een mee-eter genoemd omdat het oppervlak van de plug in de follikel er zwartachtig uitziet. Een gesloten comedo wordt gewoonlijk een whitehead genoemd; het uiterlijk is dat van een huidkleurige of licht ontstoken “bult” in de huid. De whitehead verschilt in kleur van de mee-eter omdat de opening van de verstopte talgfollikel naar het huidoppervlak gesloten of erg smal is, in tegenstelling tot de opgezwollen folliculaire opening van de mee-eter. In feite mogen mee-eters en whiteheads niet worden geperst of opengeplukt, tenzij ze onder steriele omstandigheden door een dermatoloog worden geëxtraheerd. Weefsel dat beschadigd is door knijpen of plukken, kan geïnfecteerd raken door stafylokokken, streptokokken en andere huidbacteriën.

Een papule wordt gedefinieerd als een kleine, stevige laesie die iets boven het huidoppervlak is verheven. Een papule wordt veroorzaakt door een plaatselijke cellulaire reactie op het proces van acne. Puist is een koepelvormige, kwetsbare laesie met pus die typisch bestaat uit een mengsel van witte bloedcellen, dode huidcellen en bacteriën. Een puist die zich vormt over een talgfollikel heeft meestal een haar in het midden. Acne puisten die genezen zonder over te gaan naar cystische vorm, laten meestal geen littekens achter.

De macule is de tijdelijke rode vlek die is achtergelaten door een genezen acneletsel. Het is plat, meestal rood of roodroze, met een goed gedefinieerde rand. Een macule kan dagen tot weken aanhouden voordat hij verdwijnt. Als er meerdere macula’s tegelijk aanwezig zijn, kunnen ze bijdragen aan het verschijnen van acne in het “ontstoken gezicht”.

Wat we weten over een knobbel is dat het als een papule is. De knobbel is een stevige, koepelvormige of onregelmatig gevormde laesie. In tegenstelling tot een papule, wordt een knobbel gekenmerkt door een ontsteking, strekt zich uit tot diepere huidlagen en kan weefselvernietiging veroorzaken die littekens tot gevolg heeft. Een knobbel kan erg pijnlijk zijn. Nodulaire acne is een ernstige vorm van acne die mogelijk niet reageert op andere therapieën dan isotretinoïne.

De cyste is een zakachtige laesie die vloeibaar of halfvloeibaar materiaal bevat dat bestaat uit witte bloedcellen, dode cellen en bacteriën. Het is groter dan een puist, kan ernstig ontstoken zijn, strekt zich uit tot diepere huidlagen, kan zeer pijnlijk zijn en kan leiden tot littekens. Cysten en knobbeltjes komen vaak samen voor bij een ernstige vorm van acne die nodulocystisch wordt genoemd. Systemische therapie met isotretinoïne is soms de enige effectieve behandeling voor nodulocystische acne. Sommige acne-onderzoekers zijn van mening dat echte cysten zelden voorkomen bij acne, en dat (1) de laesies die cysten worden genoemd, meestal ernstig ontstoken knobbeltjes zijn, en (2) de term nodulocystisch moet worden verlaten. Ongeacht de terminologie is dit een ernstige vorm van acne die vaak resistent is tegen behandeling en na genezing waarschijnlijk littekens achterlaat.

We leggen de nadruk op acne omdat bijna 100% van de mensen tussen de twaalf en zeventien jaar op zijn minst af en toe een whitehead, mee-eter of puistje heeft. Er zijn gevallen waarin acne zeer ernstig is en een specifieke behandeling door een arts vereist. In de meeste gevallen begint acne echter tussen de leeftijd van tien en dertien jaar en duurt gewoonlijk vijf tot tien jaar. Het verdwijnt normaal gesproken ergens in de vroege jaren twintig vanzelf. Toch kan acne aan het eind van de twintig of dertig of zelfs daarna aanhouden.

Zoals we bekend zijn met acne, komen laesies het meest voor op het gezicht, maar ze kunnen ook voorkomen op de nek, borst, rug, schouders, hoofdhuid en bovenarmen en benen. Tegenwoordig zijn we getuige van gangbare opvattingen die in zekere zin de waarheid over huidverzorging en acne verdraaien. In de rest van ons artikel maakt u kennis met enkele populaire mythen. De beste manier om met uw acneprobleem om te gaan, is door uzelf te informeren!

Nummer 1. Sommige mensen beweren dat bruinen de huid opruimt. Er is geen verband tussen blootstelling aan de zon en het voorkomen van acne. In feite kunnen zonnestralen vroegtijdige veroudering en huidkanker veroorzaken. We raden je aan om je huid te beschermen door een zonnebrandcrème te gebruiken met minimaal beschermingsfactor 15.

Nummer 2. Acne wordt veroorzaakt door een slechte hygiëne. Veel mensen denken dat acne wordt veroorzaakt door slechte hygiëne; daarom hebben ze de neiging hun huid te veel te wassen. Als u echter te vaak en te agressief wast, kan de natuurlijke lipiden van de huid worden verwijderd, waardoor de natuurlijke barrièrefunctie van de huid wordt beschadigd. Het enige dat we kunnen bereiken, is dat de follikel overtollig talg produceert en mogelijk extra puistjes.

Nummer 3. Er is een gedachte dat chocolade en vette voedingsmiddelen acne veroorzaken. In feite is de algemene misvatting dat het eten van junkfood leidt tot een acneconditie of deze verergert. Daarentegen blijkt uit late onderzoeken dat er geen specifiek voedsel is dat acne veroorzaakt. Elke persoon heeft individuele kenmerken waardoor hij / zij merkt dat zijn / haar uitbraak erger is na het eten van bepaald voedsel. Wetenschappelijke studies hebben ook aangetoond dat voeding weinig tot geen effect heeft op acne.

Nummer 4. Het is begrijpelijk dat mensen denken dat het krijgen van puistjes ervoor zorgt dat ze sneller verdwijnen. Het zal het tijdelijk minder opvallen, maar door te ploppen kan het langer blijven. Door puistjes en puistjes uit te drukken, kun je bacteriën zelfs verder in de huid duwen; waardoor meer zwelling en roodheid ontstaat – en soms een rode of bruine vlek of litteken wordt gevormd. Soms kunnen markeringen vele maanden aanhouden en zullen echte littekens (deuken en putjes) voor altijd blijven bestaan.

Nummer 5. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat make-up de huid vuil maakt, maar dat is niet waar. In feite bevatten veel cosmetische producten op de markt benzoylperoxide of salicylzuur, die helpen bij het bestrijden van acne.

Nummer 6. Er is een mening dat acne slechts een cosmetische ziekte is. Zware en vette make-up kan bijdragen aan het ontstaan ​​van acne. Cosmetica met het label niet-comedogeen of niet-acnegenisch kunnen echter benzoylperoxide en salicylzuur bevatten die kunnen helpen bij het bestrijden van acne.